Cum ne putem liniști în momentele de anxietate? (SenecaGPT)

Am creat astăzi un (Chat)GPT pe care l-am antrenat cu majoritatea lucrărilor importante ale lui Seneca, rezumându-mă doar la lucrările filosofice, fără a include și alte forme de literatură ori tragediile pe care le-a scris ca dramaturg.

O să-l fac public zilele ce urmează, însă, până atunci, iată, mai jos, unul dintre primele prompturi. Și spun printre primele deoarece în primul l-am salutat, iar el mi-a răspuns în latină, instrucțiunile fiind clare: să gândească și să răspundă precum Seneca. 🙂

Prompt: Mă poți ajuta cu un sfat pentru momentele când sunt anxios? Ce ar trebui să fac?

Răspuns:

Atunci când te confrunți cu anxietatea, îți recomand să aplici câteva practici stoice, care te pot ajuta să aduci liniște în sufletul tău și să-ți clarifici gândurile:

  1. Contemplarea naturii lucrurilor: Încearcă să înțelegi sursa anxietății tale. Anxietatea adesea provine din preocuparea pentru lucruri care sunt în afara controlului tău. Întreabă-te ce anume poți controla în situația care te îngrijorează și concentrează-te pe acele aspecte.
     
  2. Exerciții de respirație: Când simți că anxietatea începe să te copleșească, încetinește-ți respirația. Inspiră adânc, numără până la patru, reține aerul în plămâni pentru alte patru secunde, apoi expiră lent pe parcursul a patru secunde. Această tehnică de respirație poate reduce tensiunea și te poate ajuta să te calmezi.
     
  3. Meditația asupra acceptării: Practică acceptarea faptului că unele aspecte ale vieții sunt dincolo de controlul tău. Concentrează-te pe adaptarea la circumstanțe, în loc să încerci să le schimbi forțat, ceea ce poate amplifica anxietatea.
     
  4. Vivificația (Premeditatio Malorum): Această practică stoică implică anticiparea dificultăților și a problemelor care ar putea apărea. Gândește-te la ce este cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple în situația care te îngrijorează și cum ai putea să-l gestionezi. Acest lucru te poate ajuta să te simți mai pregătit și mai puțin anxios.
     
  5. Jurnalizarea: Scrierea gândurilor și sentimentelor tale poate fi un mod eficient de a procesa anxietatea. Jurnalul te poate ajuta să identifici modele în gândurile tale anxioase și să găsești soluții pentru a le aborda.

Practicând aceste tehnici, poți să-ți reduci treptat anxietatea și să dezvolți o mai bună reziliență în fața provocărilor vieții. Stoicismul ne învață că, deși nu putem controla întotdeauna evenimentele externe, avem control total asupra modului în care alegem să răspundem la ele.


Sunt sfaturi aplicabile (încă muncesc la a-l face pe SenecaGPT să fie mai mult funcțional și aplicabil decât filosof în răspunsurile pe care le dă) pe care le putem folosi în a calma momentele de anxietate.

Altfel, mi se pare incredibil cum informații ce au peste 2000 de ani deja le regăsim prin teorii și abordări psihoterapeutice și cum acestea din urmă au la bază filosofia, de la Seneca la Nietzsche. Viktor Frankl este unul dintre cele mai bune exemple.

23 de cărți din 2023 #recomandari

Dacă vă pasionează cărțile de non-ficțiune (mostly psihologie și filosofie) și vreți câteva recomandări șmechere, aveți 23 mai jos. 23 din 2023. Cremele cremelor. Trufele trufelor. Icrele negre ale icrelor negre.

În fine, ați prins-o. 🙂

Dacă sunteți pasionați și vreți să investigați mai multe, vă recomand pagina Biblioteca, unde postez toate cărțile pe care le citesc, ori contul meu de Instagram unde puteți găsi conținut zilnic despre cărți.

#musthave
📚 «În interior. Momente de întâlnire cu tine însuți» – Cătălina Dumitrescu
📚 «De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum» – Julie Smith

«În interior» este probabil cea mai bună carte pe care am citit-o anul trecut, carte a cărei claritate mi-a adus aminte de Erich Fromm. Pe Julie Smith vă recomand să o urmăriți și pe Instagram.

#food
📚 «Revoluția glucozei» – Jessie Inchauspe
📚 «Emoții în farfurie» – Ancuța Coman-Boldișteanu

Jessie explică de ce ar trebui să mâncăm alimentele într-o anumită ordine și care este aceasta, astfel încât să nu avem creșteri bruște de glicemie și, odată cu aceasta, de insulină, ceea ce ar duce la creșteri în greutate.

De cealaltă parte, Ancuța Coman-Boldișteanu ne spune de ce seara, de exemplu, dăm o tură pe la frigider, de ce nu ne putem abține de la “ceva dulce”, ori de cum alegem inconștient să ne “distanțăm” de oameni prin îngrășare, refugiindu-ne, astfel, de diferite traume ale vieții.

#psihogenealogie
📚 «Cum plătim pentru greșelile strămoșilor» – Nina Canault
📚 «Biblia și fantomele sale» – Didier Dumas
📚 «Originile tale» – Vienna Pharaon

Psihogenealogia este practic o știință nouță (sub 50 de ani), iar fiecare dintre cărțile de mai sus vă vor oferi diverse puncte de vedere, fie el filosofice (cartea Ninei), raportate la religie (cartea lui DD vă va schimba multe concepții) ori contemporane cu noi.

#40ish
📚 «Midlife. Ghidul filosofic al vârstei de mijloc» – Kieran Setiya
️‍📚 «Mijlocul vieții» – Silviu Dragomir
📚 «Recunoștință» – Oliver Sacks

Cărți pe care le recomand cu precădere celor în jur de și peste 40 de ani. Ar mai fi și Exitus de Gabriel Liiceanu, dacă tot l-am recomandat și pe Kieran Setiya și doriți și un filosof contemporan și român, pe lângă un psihanalist jungian și un neurolog.

Mai jos aveți și câteva cărți scrise de psihanaliști, psihiatri ori psihologi pe care vi le recomand, altele de filosofie (ori dezvoltare personală) și puțină ficțiune, Backman fiind descoperirea mea de anul trecut în direcția asta. Foarte șmechere cărțile lui.

#psihologie
📚 «Arta de a asculta» – Erich Fromm
📚 «Te urăsc, nu mă părăsi: Înțelegerea personalității borderline» – Jerold J. Kreisman & Hal Straus
📚 «Timpul viitor» – Tracy Dennis Tiwary
📚 «Ține minte» – Lisa Genova
📚 «Puterea eșecului» – Tim Cantopher
📚 «Boli provocate de stres» – Tim Cantopher
📚 «Cum să facem față persoanelor toxice» – Tim Cantopher

#filosofie
📚 «Arta fericirii» – Howard Cutler & Dalai Lama
📚 «8 reguli ale iubirii» – Jay Shetty
️‍📚 «Mic-dejun cu Seneca» – David Fiedeler

#fictiune
📚 «Un bărbat pe nume Ove» – Fredrik Backman
📚 «Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung» – Fredrik Backman
📚 «Acolo unde cântă racii» – Delia Owens

Autobiografie în cinci capitole

Am adaptat mai jos poemul «Autobiography in Five Chapters» scris de tibetanul Nyoshul Khenpo, pe care l-am găsit menționat la finalul cărții 📚 «Emoții în farfurie» de Ancuța Coman-Boldinșteanu (Editura Trei, 2023).

Poemul mi se pare o extraordinară metaforă a ceea ce numim personal growth și a faptului că nu există scurtături, că schimbarea înseamnă suferință și cunoaștere, iar cunoașterea de sine aduce pacea.

Destul de nietzschenian, ca să revenim din Tibet în Europa, însă nu neapărat departe nici de filosofia Adleriană despre care am amintit când am scris în 2021 despre 📚 «Curajul de a nu fi pe placul celorlalti».

Capitolul 1

Merg pe stradă.
Există o gaură adâncă pe trotuar
cad înăuntru.

Sunt pierdut… Sunt fără speranță.
Nu este vina mea.
Este nevoie de o veșnicie pentru a găsi o cale de ieșire.

Capitolul 2

Merg pe aceeași stradă.
Există o gaură adâncă pe trotuar.
Mă prefac că nu văd.
Cad din nou.

Nu pot să cred că sunt în același loc.
Dar nu este vina mea.
Este încă nevoie de mult timp pentru a ieși.

Capitolul 3

Merg pe aceeași stradă.
Există o gaură adâncă pe trotuar.
Văd că este acolo.
Cad… A devenit un obicei.

Ochii mei sunt deschiși
Știu unde sunt
Este vina mea.
Ies imediat.

Capitolul 4

Merg pe aceeași stradă.
Există o gaură adâncă pe trotuar.
Mă plimb în jurul ei.

Capitolul 5.

Merg pe altă stradă.

Foto: ChatGPT 4.0.

Ce ne învață un cobai despre stres, neputință și manipulare?

Prin anii ’70, la facultățile de medicină din Europa (probabil și în Statele Unite) aveau loc celebrele experimente pe cobai, unele destul de crude coform standardelor de astăzi, pe atunci îngrijorarea față de bunăstarea animalelor fiind destul de precară (ca să nu zic lipsă).

Unul dintre experientele care mi-a atras atenția și pe care l-am găsit povestit de mulți psihiatri este cel al cobaiului care este învățat să… fie neputincios. Veți vedea și cum putem extrapola acest eveniment la viața noastră pentru a ne putea explica anumite comportamente (și, de ce nu, o formă ticăloasă de manipulare).

Acest experiment implica un cobai pus într-o cușcă care avea o bară la un capăt și o grilă cu șocuri electrice montată pe podea pe toată suprafața acesteia. Grila aplica un șoc electric la fiecare 10 secunde săracului cobai, însă, dacă acesta apăsa bara respectivă, acesta oprea șocurile electrice pentru aceeași perioadă de timp.

Cobaiului îi lua ceva timp pentru a înțelege că trebuie să apese bara respectivă reușind din întâmplare și învățând consecințele acțiunilor sale. Prin urmare, cobaiul reușește într-un final să apese pe bară o dată la fiecare 10 secunde pentru a nu mai primi un șoc electric.

Urmează o creștere a frecvenței șocurilor prin reducerea timpului în care este oprit curentul prin apăsarea barei, iar cobaiul era silit astfel să muncească mai mult pentru a scăpa de micile șocuri electrice.

Apoi se schimbă regulile.

Bara este decuplată de la sursa de energie electrică, cobaiul nemaiputând opri electroșocurile oricât de mult ar apăsa bara respectivă. O perioadă, cobaiul își intensifică eforturile, însă, în cele din urmă, acesta renunță și se întinde pe podeaua cuștii, lăsându-se electrocutat.

Acum, cineva deschide ușa cuștii, scoate cobaiul și-l pune pe podea, după care în încăpere este introdusă o pisică. În condiții normale, cobaiul ar fi rupt-o la fugă, însă, de această dată, acesta nu se mișcă și se întinde pe podeaua laboratorului așteptând, cel mai probabil, să fie mâncat.

Acest comportament aparent inexplicabil apare deoarece animalul a învățat să fie neputincios. A învățat că, indiferent de acțiunile pe care le face, este neputincios în a influența mediul și ceea ce i se întâmplă. A învățat că regulile nu înseamnă nimic, așa că trebuie să accepte orice se va întâmpla.

Iar acum sunt sigur că ați ridicat din spâncene a mirare, deoarece știți deja că acest lucru se poate întâmpla și cu oamenii, principiul fiind teoretic același.

Dacă vei convinge o persoană că nu are nicio influență asupra mediului și a ceea ce i se întâmplă, aceasta va deveni neajutorată.

Exemple din viața noastră?

Să încercăm câteva.

  • dictaturi. torționarii câștigă putere asupra victimelor făcând recompensele și pedepsele independente de acțiunile prizonierilor. într-un cuvând, haos.
  • parenting. este mult mai ușor pentru a face un copil neajutorat și să se teamă și de umbra lui, cum s-ar zice. tot ce trebuie făcut este să fiți inconsecvenți, să creați haos, să nu recompensați comportamentele dorite ori să evitați recompensarea celor rele. de exemplu, un copil tratat ușor irascibil într-o bună zi când aceasta voia să-i arate un desen pe care-l făcuse, iar tatăl era prea obosit, apoi răsplătită a doua zi (chiar dacă n-a făcut nimic dorit, ori chiar a făcut o prostie) de același tată vinovat de comportamentul lui de cu o seară înainte, va deveni o persoană care se va simți neputincioasă în fața unei lumi haotice și înspăimântătoare.
  • guverne. “reformele” repetate pentru angajații publici au, practic, același mecanism. rezultatul? plăcerea de a veni la muncă ori eficiența acestora scad și au impact asupra unei întregi țări. fiecare dintre noi avem cel puțin o poveste după interacțiunea cu funcționarii publici.
  • justiție. sunt multe cazuri și în România în care funcționari publici au fost găsiți nevinovați (Gabriel Oprea) ori au revenit în funcții după o perioadă petrecută la închisoare (Cristian Popescu Piedone) în urma unor abuzuri în funcție ori corupție. astfel de lucruri fac ca, de exemplu, prezența la vot (singura acțiune democrată prin care un om de rând poate influența cu ceva viitorul unei țări) să fie redusă. ați auzit cu siguranță, dacă nu ați spus-o / gândit-o chiar voi: “indiferent de ce facem, ăștia tot fură / abuzează de funcția lor”. Tot în acest fel cresc și sondajele pentru partide extremiste precum AUR.
  • corporații. cu cât este mai mare corporația, cu atât Principiul lui Peter este mai aplicabil, iar angajații își pot atinge incompetența prin diverse promovari (iar aici lucrurile devin mult mai complexe). ce credeți că simt cei care fac totuși treaba (ex. cei care implementează proiectele)? nu, nu se vor întinde pe jos, însă vor ajunge inevitabil “să spargă ușa cu capul” la 17.
  • relații. comportamentele sunt destul de vizibile în relațiile toxice / manipulatoare, unde abuzul emoțional este frecvent (pot fi implicate și patologii psihice ori tulburări de personalitate). unde “iartă-mă” și “îmi pare rău” lipsesc din peisaj. unde “înțelegerea” și “bunul simț” au fost demise. unde “vina” dă buzna-n casă dar poate ieși chiar și în secunda următoare trântind ușa. unde, efectiv, te așezi pe canapea și zici “wtf just happened?”.

Acțiunile și comportamentele de mai sus pot fi inconștiente, însă la fel de bine pot fi și făcute cu bună știință, motiv pentru care am folosit mai sus expresia “formă ticăloasă de manipulare” (ex. relații, justiție, chiar și parenting).

Experimentul cu cobaiul l-am găsit în mai multe cărți pe care le-am citit în ultimii ani, iar ultima oară luna aceasta în 📚 «Boli povocate de stres» (pag. 62-64) scrisă de psihiatrul britanic Tim Cantopher – o carte pe care v-o recomand.

Pe Tim Cantopher l-am descoperit în decembrie 2022 și am mai citit de la el alte două super cărți, 📚 «Boala depresivă – Blestemul celor puternici» și 📚 «Cum să facem față persoanelor toxice».

Aceste trei cărți vă pot face o imagine destul de completă a anxietății și depresiei, de la cauzele acestora, la soluții pe care le-ați putea avea. Îndiferent însă de cât citiți, luați în considerare că mersul la psiholog este cea mai recomandată primă acțiune posibilă, iar întârzierea acestui demers nu face nimic altceva decât să agraveze diverse stări neplăcute.

📚 «Văzând glasuri. O călătorie în lumea surzilor» de Oliver Sacks

Undeva prin anii ’80, Oliver Sacks afla de existența unui tânăr mexican de 28 de ani, Ildefonso, care, împreună cu fratele său, au fost singurii membri ai unei familii dar și ai intregii comunități din care aceasta făcea parte ce sufereau de surditate congenitală.

Pe românește, s-au născut fără să audă.

Liniște totată.

Ieșea și intra frecvent împreună cu diferite rude în Statele Unite unde muncea ilegal la o fermă, crescând destul de izolat deoarece nu putea deloc să comunice altfel decât gestual cu alți oameni. Comunica prin gesturi, nu limbajul semnelor, pe care Susan Schaller, o profesoară a limbajului american al semnelor, prietenă cu Oliver Sacks, încerca să-l învețe.

Procesul a fost destul de dificil. Prima dată Susan nu a făcut nimic altceva decât să-l întrebe cum îl cheamă, iar Ildefonso a “răspuns” copiind efectiv semnele respective. Nu vedea nimic mai departe de acestea. Nu bănuia că aveau un “interior” al lor. O însemnătate.

Ildefonso repeta în continuu semnele profesoarei fără vreun semn că va depăși faza asta până într-o zi când, brusc, a înțeles sensul numerelor. Le-a priceput sensul. Iar acest lucru a provocat o explozie intelectuală, cum avea să remarce Sacks, care i-au pus mintea în funcțiune creând o ordine în haosul creat de toate semnele pe care le repeta.

Adevărata descoperire a fost când Ildefonso, după sute și mii de repetiții ale cuvintelor, a înțeles semnul pentru “pisică”. Pentru noi cred că e destul de greu să ne dăm seama de revoluția care s-a produs în capul lui Ildefonso altfel decât să facem un exercițiu profund de imaginație în care n-am putea gândi cum ar fi fost să ne naștem surzi.

În manualul de psihologie de liceu, limbajul este definit ca instrumentul cel mai important al gândirii și conștiinței; forma cea mai evoluată, mai rafinată și mai bogată de comunicare. Fără el nu am putea comunica nici măcar cu noi înșine.

Am fi reduși la un simplu animal care nu face mare diferență între cald și rece, la extreme, altfel decât că ambele ne pot crea disconfort.

Nu am avea cuvinte pe care să le așezăm în gândurile noastre.

Nu am avea logică.

Nu am avea sens.

Ar fi liniște.

Totală.

Ildefonso descoperea pentru prima dată o modalitate de a înțelege lumea de lângă el. De a comunica lucruri despre aceasta. Cât de groznic poate fi să nu poți povesti ce ai făcut în weekend? Sau ce ai văzut pe stradă ori la Mega? Și asta nu pentru că nu ai neapărat un limbaj, ci pentru că, înainte de toate, nu înțelegi că ai putea face asta.

De cum ai putea să o faci nici nu se mai pune problema.

Pentru Ildefonso, semnul pentru “pisică” nu a mai fost doar un gest copiat ci un semn plin de înțeles pe care putea să-l folosească pentru a simboliza un concept. Nu mai era deloc abstract, precum numerele pe care le descoperise anterior ori principiile aritmeticii, ci plin de sens și de înțeles ale lumii care-l înconjura.

Chipul i se lățește și i se deschide de emotie […] încet la început, apoi cu aviditate, el absorbe totul, ca și cum n-ar fi văzut nimic până atunci: ușa, avizierul, scaunele, mesele, elevii, ceasul, tabla și pe mine. […] A intrat în universul umanității, a descoperit comuniunea spiritelor. Știe acum că el, pisica și masa au nume.

Pe neurologul umanist Oliver Sacks l-am descoperit citind 📚 «În interior» o super carte scrisă de Cătălina Dumitrescu, un psiholog clinician și psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, și m-a atras la el curiozitatea incredibilă pe care o avea în a înțelege orice era legat de oameni, de comportamente ori de funcționalitatea creierului.

Ce v-am povestit mai sus sunt doar pe 2 dintre cele 236 de pagini ale cărții 📚 «Văzând glasuri. O călătorie în lumea surzilor», o carte pe care v-o recomand și care, pe mine, m-a convins că trebuie să învăț măcar unul dintre limbajele semnelor.

Auzul s-a aflat, cel puțin la mine, pe o listă a lucurilor pe care le-am luat dintotdeauna for granted, neputându-mi imagina vreodată ce importanță incredibilă are asupra dezvoltării noastre.

🍲 Produse alimentare fără zahăr? Ce-mi recomandați?

POV: Am sărit bine de o lună, poate o lună și jumătate, de când nu am mai consumat niciun produs cu zahăr procesat. Îl mai găsesc în formă naturală prin cele câteva fructe pe care le mănânc ori alimente din comerț precum laptele.

Trecerea a fost mai ușoară decât mă așteptam, zilele în care mă clăteam în Cola și cafea ori mă rezemam în câteva croissante pe care le luam de la automatul de la birou sau pe tejgheaua de la Luca par deja dintr-o altă viață.

Ideea e că schimbarea asta a venit la pachet și cu altele.

Bune, sau cel puțin așa le consider eu.

Nu am mai băut nici cafea (puneam 3 lingurițe de zahăr pe lângă lapte) ori ciocolată caldă, nu mai mănânc nici pâine (am renunțat deoarece am trecut o perioadă pe salate și nu simțeam că pâinea mai avea vreun rost), iar, cumva, nu am mai mâncat nici carne.

Consum însă ouă și lactate, și beau 1-2 L de lapte pe zi, plus 1-2L de apă.

Așa s-au aliniat planetele la mine (plus că am vrut să-i arăt elefantului că nu este doar după cât de încăpățânat poate fi el  😉 ), rezultatul fiind foarte mulțumitor în ceea ce mă privește:

  • dorm mult mai liniștit (o fi ieșit în sfârșit toată Cola din mine),
  • mă odihnesc chiar dacă dorm doar 5h,
  • pielea mi se pare mult mai sănătoasă și elastică,
  • am început să dau jos din kilogramele în plus, soon to have a 6-pack în ritmul ăsta. :)))))

Repet, așa s-au aliniat planetele la mine, iar acesta nu este un articol cu lecții de veganism ori despre alimentație sănătoasă, departe de mine. Sunt la ani distanță. 🙂

Dimpotrivă.

Această introducere am făcut-o pentru a cunoaște un pic de background la rugămintea pe care urmează să v-o adresez.

So, ajutor. 🙂

Ce alimente / produse fără zahăr cunoașteți și pot fi găsite în comerț?

Cele din imaginile din acest articol le-am găsit pe la Carrefour (Unirii). Rondelele cu diferite semințe sunt bune cu lapte rece (1 pachet + 1L de lapte sunt app 900Kcal), ciocolata este bună și conține eritritol, un alcool zaharat extras prin fermentația amidonului din grau sau porumb.

Eritritolul este cel mai nou alcool zaharat (are 23 de ani de când a fost aprobat de către OMS și FDA) de acest gen de pe piață, xilitolul si manitolul fiind deja folosite pentru astfel de produse precum ciocolata. Din păcate, cele două din urmă pot avea ceva reacții adverse pentru anumiți oameni (ex. diaree).

În plus, eritritolul are zero calorii și nu are niciun efect asupra nivelurilor de glucoza sau de insulina, fiind astfel sigur și pentru persoanele cu diabet.

Revenind, ce alimente / produse fără zahăr cunoașteți și pot fi găsite în comerț?

Mulțumesc!

(mai multe imagini pe Instagram)

Ce ar spune Sigmund Freud, Robert Cialdini și Arthur Schopenhauer despre 📚 «Manifest» de Roxie Nafousi?

Sunt genul de cititor care se entuziasmează rapid. Mă prind majoritatea covârșitoare a cărților de non-ficțiune și mă fascinează autorii care, dintr-o curiozitate nativă, o atenție incredibilă la detalii ce țin de comportamentele noastre și o capacitate de corelare fantastică a evenimentelor exterioare sau interioare, ajung să ne ofere teorii și concepte mature și sănătoase care ne îmbogățesc și ne fac conștienți de realitatea și așa de multe ori ușor volatilă care ne înconjoară.

Sunt mulți astfel de oameni de care cred cu tărie că avem reală nevoie deși, judecând prin prisma a ceea ce se întâmplă în societate, de la comportamentele noastre de pe stradă ori pe rețelele sociale și până la autorități ori clasa politică, nu-i prea merităm. Printre exemplele pe care le pot da fără să mă gândesc prea mult sunt Sigmund Freud, Erich Fromm, Eric Berne, Friedrich Nietzsche, Viktor Frankl, Oliver Sacks, stoicii, minimaliștii, iar lista poate continua.

Inițial nu am vrut să scriu nimic despre 📚 «Manifest» de Roxie Nafousi, cartea fiind la ani lumină departe de a fi my cup of tea. Înțeleg fenomenul, sunt lucruri bune care se pot extrage din cartea asta, lucruri care, la bază, sunt de bun simț, însă, per total, cred că face parte dintr-un curent care mai mult dăunează decât vindecă, cum își propune cel puțin la nivel declarativ.

În 📚 «A avea sau a fi», Erich Fromm spunea că «o carte mult lăudată poate fi total lipsită de valoare sau are o valoare limitată». Din păcate însă, graba în care trăim și analizăm informațiile primite ori diferitele biasuri fac ca astfel de cărți precum 📚 «Manifest» să ajungă la publicul larg, iar efectele pot fi dăunătoare. Astfel de lucruri însă se întâmplă la orice nivel, chiar și în cazul “lucrărilor de specialitate“, chiar și în industria de marketing și comunicare în care nu ai crede că se pot promova lucrări slabe și îndoielnice.

Mecanismul este simplu, iar metodele de a valida și conferi autoritate unei informații, fie ea eronată, ori unui punct de vedere, fie el  ambiguu și contradictoriu, pot fi la fel de simple și mecanice: marketing exagerat al unei edituri, implicarea persoanelor publice, a influencerilor ori foaia tipărită. Iar 📚 «Manifest» poate fi la rândul ei un studiu de caz despre cum poți construi și alimenta o pseudoștiință.

Când în aceeași carte invoci Universul, unde de energie joase, înalte, alfa ori de oricare altă natură ca bază a teoriilor tale despre dezvoltare personală și le împachetezi într-un concept pe care-l numești de la sine putere științific, pe mine unul m-ai pierdut și nu-mi vine nimic altceva în minte decât 📚 «Pământul este plat! Cum sa ne ferim de capcanele pseudostiintei» a lui Alex Doppelganger, o carte în care autorul (român) explică foarte clar cum se nasc și cum se validează teoriile științifice.

Parenteză. În ce privește teoriile din psihologie, vă recomand altă carte care a fost publicată recent la Editura Trei și pe care am citit-o luna trecută. Se numește 📚«De ce este psihologia importantă» scrisă de britanicul Richard Wiseman, profesor de înțelegere publică a psihologiei la Universitatea din Hertfordshire din UK. Închidem paranteza.

În plus, invocarea de către Roxie Nafousi a anumitor concepte din psihologie, citarea unor alți autori populari cu care cititorul poate rezona ori frânturi din filosofii precum cea stoică pentru a susține anumite teorii nu face nimic altceva decât să completeze mecanismul explicat trei paragrafe mai sus, metode expuse pe larg  în 📚 «Psihologia Persuasiunii» de Robert Cialdini și 📚 «Arta de a avea întotdeauna dreptate» a lui Schopenhauer.

📚 «Manifest» devine realmente infantilă în momentul în care autoarea invocă mantra «fake it till you make it» ca metodă de a crește, de a ajunge ceea ce ne dorim să fim, deși (și aici se aplică nevoia despre care aminteam la începutul articolului) psihanaliza confirmă contrariul. De aproape 100 de ani deja!

«Înțelegerea discrepanței dintre comportament și caracter, dintre masca pe care o am și realitatea pe care o ascunde, este principala realizare a psihanalizei freudiene», adăuga Erich Fromm în aceeași carte citată la începutul articolului, vorbind despre metoda lui Sigmund Freud de a descoperi dorințe refulate în copilăria timpurie.

«Fake it till you make it» este din același aluat cu un trend care a circulat pe Instagram și TikTok anul trecut și pe care sunt sigur că-l cunoașteți: “decât să plâng într-o Dacie, mai bine plâng într-un Mercedes”. Și cred că astfel de afirmații ascund, de fapt, durere, dacă opțiunea, sănătoasă de altfel, de a rezolva ce ai avea de rezolvat și a nu mai plânge nu este nici măcar luată în considerare.

Și cam atât. 🙂

A mai citit cineva cartea asta? E nouță (Penguin 2022, Bookzone 2023).

PS. Nu spun să nu o citiți, însă, dacă o faceți, citiți și cărțile de mai jos. Vă vor oferi o imagine mult mai bună. 🙂

📚 «Psihologia Persuasiunii» – Robert Cialdini
📚 «Arta de a avea întotdeauna dreptate» – Arthur Schopenhauer
📚 «Pământul este plat!» – Alex Doppelganger
📚«De ce este psihologia importantă» – Richard Wiseman
📚 «A avea sau a fi», Erich Fromm

Cartea despre marketing din link-ul de mai sus poate fi oricând studiu de caz pentru cartea lui Cialdini.

🍷 Efectele alcoolului. Ce se întâmplă în creierul și corpul nostru?

Dacă vei căuta pe Google după efectele alcoolului vei găsi o tonă de informație inutuilă din seria poate cauza, ceea ce pentru majoritatea populației nu poate avea niciodată vreun efect. Informații care pleacă de la informare precară și nu tocmai adevărată, care listează bolile pe care alcoolul le poate cauza și care poate ajunge la tot felul de legături precum aceasta: creste foarte mult riscul de a avea raporturi sexuale neprotejate.

Iar informația neadevărată poate veni chiar de la publicații de la care nu te-ai aștepta. Un articol de pe sfatulmedicului.ro, primul care apare de altfel în căutarea de pe Google, pune alcoolul alături de conceptul de aliment.

Acum, într-o țară pe locul 8 în UE în ceea ce privește consumul de alcool (sursa – studiu WHO, pag. 70) și a faptului că, în România, decesele atribuibile consumului de alcool depășesc mediile continentului (sursa Ministerul Sănătății), articolul menționat mai sus începe astfel:

De cele mai multe ori consumarea de bauturi alcoolice nu cauzeaza probleme dar consumarea lor peste limita poate fi daunatoare. Cel mai important este sa stim sa delimitam pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile. (sursa sfatulmedicului.ro)

Acum, din toate informațiile și sursele citate mai sus vreau să țineți minte alipirea de alcool a conceptului de beneficiu.

Și vă las cu câteva clipuri, unul publicat de chirurgul Mihail Pautov, destul de popular în România datorită prezenței pe TV, iar celelalte două de neurologul american Andrew Huberman, profesor în Departamentul de Neurobiologie, Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Stanford University, extrem de popular pe Youtube datorită podcastului Huberman Lab.

Concluzia este una singură. Alcoolul nu aduce niciun beneficiu corpului ori creierului uman. Nici măcar unul. Dimpotrivă. Alcoolul înseamnă traumă pentru celule. Iar de aici înainte drumul nu face nimic altceva decât să coboare.

Dar nu am să vă stric eu surprizele pe care le puteți afla. Take your time, sunt aproape 3 ore de explicații ale efectele consumului de alcool asupra noastră, niciuna despre așa zisele beneficii pe care alcoolul le-ar putea avea asupra organismului uman. Dimpotrivă.

Nici tu si nici viata ta nu sunt lucrurile pe care le ai | 📚 «Adio, lucruri!» de Fumio Sasaki

Am început să scriu mai rar pe blog, iar asta pentru că în luna martie m-am tot jucat cu/pe rețelele sociale. Am intrat puțin în lumea TikTok-ului (aveam destul de multe lucruri restante în ceea ce privește diversele funcționalități prezente acolo), iar despre cărți am început să public în fiecare zi pe contul meu de Instagram. Nu am luat vreo decizie ce voi face cu blogul de față. Trăim, vedem.

Am citit recent încă o carte despre minimalism. Este vorba despre 📚 «Adio, lucruri!» de Fumio Sasaki, un japonez care cred că a dus treaba asta puțin la extrem, trăind cu puțin peste 100 de obiecte într-un spațiu de sub 20m2, însă tind să cred că e destul de doable. Ce e sigur este că această cartea face cât toate cele 4 cărți pe care le-am citit iarna asta pe aceeași temă:

La ce faimă are Sasaki te-ai aștepta ca 📚 «Adio, lucruri!» să fie cea mai radicală carte despre filosofia minimalistă pe care ai putea-o citi vreodată, însă nu este așa. Mai radicală mi se pare Marie Kondo. 📚 «Adio, lucruri!»  este o carte despre minimalism, da, însă mi se pare mai mult decât atât. Este o carte despre fiecare dintre noi, o carte despre o filosofie de viață sănătoasă.

Ți-o recomand împreună cu 📚 «Micul infinit» de Dominique Loreau, o carte care se citește ușor și ale cărei 180 de pagini conțin scurte povești, sfaturi și citate ușor de parcurs și de înțeles de către oricine. E îndeajuns. Restul din lista de mai sus le poți citi doar pentru îmbunătățirea vocabularului, ca să nu-ți ieși din ritm și să citești ceva ușor, ori de curiozitate.

Până vei citi 📚 «Adio, lucruri!», îți mai recomand și filmul de mai jos. Este vorba despre un tânăr care, pentru a descoperi ce este important pentru el în viață, și-a băgat absolut toate lucurile într-un depozit și a stabilit 2 reguli. Prima să nu mai cumpăre niciun obiect timp de un an de zile, iar cea de-a doua regulă să ia din depozit un singur obiect pe zi.

Experimentul pleacă de la seara în care stă în pielea goală într-un apartament gol, iar primul obiect pe care-l ia din depozit este o haină lungă, în care și doarme în prima noapte cu picioarele în mâneci, lucru pe care-l descoperă din nevoie. M-a impresionat foarte mult bunica lui, o femeie simplă cu o filosofie de viață super sănătoasă. E genul de bunică pe care cu toții ne dorim să o avem.

Vizionare plăcută!

27.000 de cititori de carte in format digital pe Voxa, in primele 4 luni de la lansare

Există în România persoane care au ca obiectiv să crească obișnuința de consum a românilor când vine vorba de citit cărți în format digital de la 1%, așa cum este în prezent, la 3%. Vorbim despre echipa din spatele aplicației de audio-books și e-books Voxa, compania comunicând un prim raport de activitate, după primele 4 luni de la lansarea care a avut loc pe 8 noiembrie 2021.

Ne încălzim cu cifrele din sectorul corporate, care, în prezent, deține 10% din business-ul Voxa, obiectivul până la finalul anului fiind ca acesta să ajungă la 30% din business. Sunt deja peste 20 de companii care și-au arătat deja interesul pentru Voxa și au integrat în ultimele patru luni Voxa în lista beneficiilor oferite angajaților, printre acestea aflându-se Autonom, Stefanini sau OTP Bank.

În alte cifre, pe lângă cele 20 de companii, Voxa raportează deja peste 27.000 de utilizatori, 15.000 de audio-books și e-books, și 35 de edituri partenere. Pentru 2022, echipa estimează o cifră de afaceri de 700.000 de euro și își propune ca target până la finalul anului în curs să atingă un portofoliu de 100.000 de cărți, iar numărul editurilor partenere să sară de 80.

Cei interesați pot accesa voxa.ro pentru detalii.